ورق نسوز چیست؟

ورق نسوز

باید گفت که از بین نسوزهای فروشی در بازار، ورق نسوز جزو پرفروش‌ترین‌ها به حساب می‌آید. ورق‌های نسوز در بین خانواده ورق‌های فولادی با انواع مختلفی قرار دارد، که هر یک از آن‌ها کاربرد خاص خود را دارند. در ادامه به منظور آشنایی بیشتر با این محصول، اطلاعاتی هر چند کم اما مفید را در اختیار شما همراهان گرامی قرار می‌دهیم.

هر آنچه که لازم است درباره‌ی ورق نسوز بدانید

همانطور که از نامش مشخص است، ویژگی بارز این ورق‌ها، نسوز بودن آن‌ها است. در واقع Refractory sheet به ورقی گفته می‌شود که از توانایی بالایی در برابر حرارت و دمای بالا برخوردار است. به طوریکه می‌تواند درجه حرارتی بالغ بر ۳۰۰ درجه تا ۱۴۰۰ درجه را تحمل کند. دلیل آن نقطه ذوب فوق‌العاده بالای آن است.

همچنین در برابر سایش، تغییر شکل و یا حتی خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد. تمامی این نقاط مثبت باعث شده تا از این ورق، فراوان در صنایع استفاده کنند و جزو پرکاربردترین تجهیزات در پروژه‌های مختلف شود.

این ورق‌ها جزو اقلام پرمصرف به شمار می‌روند. حتی در خانه‌ها نیز استفاده می‌شوند؛ برای مثال: جهت تولید و برش واشر، در صنایع مختلفی مانند: پالایشگاه‌ها، عایق‌های حرارتی، مخازن نفتی، نیروگاه‌ها، جایگاه‌های سوخت، صنایع پتروشیمی و … مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

مطالعه مقاله ورق نسوز چیست؟
ورق نسوز چیست؟

پنج آلیاژ نسوز اصلی جدول مندلیف که به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند

پنج فلز اصلی که برای ساخت ورق‌های نسوز به کار می‌روند شامل: تنگستن، مولیبدن، نیوبیم، تانتالم و رنیوم است. که هر کدام از این فلزات فواید و کاربردهای خاص خود را دارند.

  1. تنگستن: به دلیل داشتن بالاترین نقطه ذوب اغلب در ساخت سینی‌های گرمایش و سپرهای تشعشع استفاده می‌شود، همچنین در فرآیند جوشکاری الکترودها به کار می‌رود.
  2. مولیبدن: یک فلز بادوام است، بنابراین مقاومت بالاتری برای فولادهای ضد زنگ ایجاد می‌کند.
  3. نیوبیم: دارای طیف گسترده‌ای از خواص است، بنابراین می‌توان از آن برای همه چیز از کاربردهای هسته‌ای گرفته تا ایجاد فولادهای کم آلیاژ بهره برد.
  4. تانتالوم: اغلب با نیوبیم یافت می‌شود و برای ساخت تجهیزات شیمیایی مقاوم در برابر خوردگی از آن استفاده می‌شود.
  5. رنیوم: دارای چگالی و نقطه ذوب بسیار بالایی است که آن را برای جفت شدن با سایر فلزات نسوز ایده‌آل می‌کند.

برای کسب اطلاعات درباره قیمت فنر کششی قلاب‌دار کلیک کنید.

آشنایی با انواع ورق‌های نسوز

ورق نسوز آزبست:

مصارف این نوع ورق بیشتر در صنایع مسکونی، صنعتی و تجاری است. همچنین برای ساختمان‌های ضد حریق، ماشین‌آلات، کوره‌های بخار و عایق‌بندی، بسیار از آن‌ها استفاده می‌کنند.

ورق نسوز کیلینگیریت:

این نوع ورق خود در ۲ نوع سیم‌دار و بدون سیم موجود است. موارد کاربردی این نوع ورق‌ها برمی‌گردد به تولید و ساخت واشر عایق آب‌بندی حرارتی، آتش، آب سرد و گرم، بخار آب، اسید، روغن، گاز، آب شور و مواد نفتی، بنابراین می‌توان از آن در صنایع مختلف استفاده کرد.

ورق نسوز فیبر:

معمولا از این ورق‌ها در عایق‌های مکانیکی، الکتریکی و الکترونیکی بهره می‌برند، که در سه نوع استخوانی، نخ‌دار و فایبر تولید و به بازار ارائه می‌شوند.

ورق نسوز میکا:

از این نوع ورق به طور گسترده در صنایع هوا فضا، کاغذ سازی، صنایع نفتی، ساخت مواد بهداشتی و در بخش‌های عمرانی، در ساخت قطعات الکترونیک و… استفاده می‌کنند.

ورق نسوز گرافیت خالص:

از رایج‌ترین ورق‌های نسوز که در صنایع مختلف استفاده می‌شوند. مهمترین مواد در ساخت این ورق‌ها شامل: پودر گرافیت خالص با خلوص ۹۸٫۶۵ درصد و چسب رزین ۱.۳۵ درصد است. از وزن بسیار کم و سبک، مقاومت بالا در محدوده دمایی ۸۱۰ درجه سانتیگراد و هدایت حرارتی و گرمایی خوب برخوردارند.

در صنعت‌هایی از جمله: پتروشیمی و نیروگاه‌ها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین در تولید انواع مختلف واشر کاربرد دارند. برای خرید فنر پیچشی کلیک کنید.

مهمترین موارد کاربردی ورق‌های نسوز عبارت است از:

  1. استفاده جهت انجام عایق کاری‌های حرارتی
  2. ساخت انواع واشر و تولید سلول‌های خورشیدی
  3. کاربرد در صنایع نفت و پتروشیمی و نیروگاه‌ها
  4. استفاده برای بخش‌هایی که در مجاورت حلال‌های مختلف و محیط اسیدی قرار دارند
  5. استفاده از آن‌ها در ساخت انواع پمپ، راکتور و کمپرسور
  6. تولید دیگ‌های بخار که نیاز به تحمل دما و فشار بالایی دارند

نهابتا

فلزات نسوز و آلیاژهای آن‌ها، دسته خاصی از مواد با نقطه ذوب فوق‌العاده بالا و مقاومت در برابر خوردگی، سایش، شوک حرارتی و تغییر شکل خزشی هستند. این فلزات علاوه بر نقطه ذوب خود (بیشتر از ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد)، استحکام کششی، سختی و چگالی بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند.

از نظر الکتریکی نیز، رسانای گرما هستند و آن‌ها را به مواد ایده‌آلی برای محیط‌های با دمای بالا و منحصر به فرد تبدیل می‌کند. برای آشنایی با فلزات صنعتی پرمصرف کلیک کنید.

آشنایی با انواع ورق های نسوز
انواع ورق های نسوز

سوالات متداول

فلز نسوز در چه مواردی کاربرد دارد؟

از فلزات نسوز در روشنایی، ابزار، میله‌های کنترل واکنش هسته‌ای، به عنوان کاتالیزور و برای خواص شیمیایی یا الکتریکی استفاده می‌کنند. به دلیل نقطه ذوب بالا، اجزای فلزی نسوز هرگز با ریخته گری ساخته نمی‌شوند و از فرآیند متالورژی پودر استفاده می‌کنند.

نمونه فلزات نسوز را می‌شناسید؟

تنگستن، تانتالم، نیوبیم، مولیبدن و رنیوم نمونه‌هایی از فلزات نسوز هستند که از آن‌ها می‌توان به عنوان ابزار روشنایی، واکنش‌های هسته‌ای و کاتالیزور برای واکنش‌های شیمیایی یا الکتریکی استفاده کرد.

فلزات اصلی نسوز کدامند؟

تانتالیوم، نیوبیم، مولیبدن و تنگستن متداول‌ترین فلزات نسوز مورد استفاده هستند. ترکیب این عناصر، هم با مواد دیگر و هم با یکدیگر، برای ایجاد طیف گسترده‌ای از ترکیبات و آلیاژهای فلزی نسوز با کارایی بالا، که برای چندین صنعت اساسی به کار می‌روند، امکان‌پذیر است.

مقالات مرتبط
نخ نسوز چیست؟
نظر شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *