فلزات صنعتی پرمصرف کدامند؟

پرکاربردترین فلزات صنعتی

انواع فلزات از قرن‌­های گذشته تا به الان نقش حیاتی در زندگی روزمره ما داشته‌­اند. به طوریکه از انواع فلزات و غیرفلزات مانند: چدن، فولاد، آلومینیوم، مس، روی، سرب، قلع، شیشه، لاستیک، چوب، پلاستیک و غیره در صنایع محتلف استفاده می‌شود. فلزات (آهنی و غیرآهنی) به دلیل خواص مکانیکی عالی­ که دارند، به طور گسترده در صنایع تولیدی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پرکاربردترین فلزات در صنایع مختلف را بشناسید

همیشه مردم و کاربران صنایع مختلف به دنبال روش­‌های جدیدی برای توسعه، پالایش و استفاده از انواع فلزات بوده‌­اند. هزاران نوع فلز و به همان اندازه امکان کاربرد از آن‌ها وجود دارد. فلزات به عنوان پایه بسیاری از صنایع، در ریشه خود انقلاب صنعتی از توسعه و رشد و حمایت از جامعه را ایجاد کرده‌اند.

از ساختمان‌ها و زیرساخت‌ها گرفته تا لوازم خانگی، هر روز با حداقل هشتاد نوع فلز مختلف احاطه می‌شویم. به همین منظور در ادامه می‌­خواهیم شما را با پنج نوع فلز مهم و محبوب که در سراسر جهان پرکاربرد هستند، آشنا کنیم.

 

برسی قطعات فلزات صنعتی
قطعات فلزات صنعتی

۱- فولاد

لوله‌­های فولادی متشکل از آلیاژ آهن غنی شده با حدود ۱٪ کربن و به طور کلی عاری از ناخالصی هستند. در حالی که آهن به خودی خود از سایر فلزات قویتر است. به طور قابل توجهی سنگین، متراکم و مستعد خوردگی است. بنا به این دلایل، ساخت و نگهداری سازه­‌های آهنی می‌تواند دشوار باشد.

نه تنها افزودن کربن به آهن این آسیب‌پذیری‌ها را کاهش می‌دهد، بلکه مواد را قوی‌تر می‌کند. علاوه بر این، فولاد نسبتِ استحکام به وزن بالایی در مقایسه با سایر انواع فلزات دارد، که امکان ساخت قطعات فولادی کوچک و در عین حال قوی را نیز فراهم می‌کند.

فولاد با بیش از ۳۵۰۰ گرید مختلف و تقریباً ۲ میلیارد تن فولاد که هر ساله در سطح جهان تولید می‌شود، متداول‌ترین فلز مورد استفاده در جهان است. با تعداد عناصر مختلف و کیفیت‌­های متفاوت آن عناصر که برای ایجاد آلیاژهای فولادی اضافه می‌شوند، انواع مختلفی از فولاد وجود دارد که به شرح زیر است:

  • فولاد

فولاد، آلیاژی از ترکیب عناصری مانند: کروم، منگنز، نیکل، تنگستن یا وانادیم با آهن است. هر یک از این عناصر آلیاژی خواص متفاوتی را برای مخلوط کردن به ارمغان می‌آورد. بنابراین فولاد آلیاژی را بسیار قابل تنظیم می‌کند.

بسته به نیاز پروژه، آلیاژ خاص را می‌توان برای تولید بسیاری از کیفیت‌های دلخواه تغییر داد؛ که یکی از آن‌ها ممکن است مقاومت مواد بالاتر یا محصولی باشد که در برابر سایش و خوردگی مقاوم‌تر است. تولید فولاد آلیاژی می‌تواند نسبتاً ارزان باشد و به همین دلیل بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای کسب اطلاعات درباره رایج‌ترین طبقه‌بندی فنرها کلیک کنید.

  • فولاد ضد زنگ

فولاد ضد زنگ، یک فولاد آلیاژی بسیار مقاوم در برابرخوردگی که متشکل از آهن، کربن، مقادیر قابل توجهی کروم و بقایای فلزات دیگر است. ماده‌­ای همه کاره که به طور گسترده در خانواده­‌ی بزرگ انواع صنایع استفاده می‌شود. از ظروف آشپزخانه گرفته تا میز، سینک و سایر مبلمان و برای ساخت هر چیزی که با مواد غذایی در تماس است، عالی هستند، زیرا به راحتی زنگ نمی‌زنند.

  • فولاد کربن

فولاد کربن آلیاژی متشکل از آهن و کربن که گاهاً با باقیمانده عناصر دیگر نیز همراه است. معمولاً بر اساس میزان کربن موجود در آلیاژ به سه گروه (فولاد کم، متوسط ​​و پرکربن) تقسیم می‌شود.

هرچه کربن بیشتری برای تولید فولاد استفاده شود، آلیاژ سخت‌تر خواهد بود. از سوی دیگر، مقادیر کم کربن، آلیاژی را می­‌سازد که ساخت آن آسان­تر و ارزان­تر است. فولاد کربن اغلب برای تولید ابزار و عناصر مکانیکی استفاده و به عنوان یک مصالح ساختمانی سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • فولاد ابزار

فولاد ابزار به دلیل سختی­‌هایی که دارد، برای ساخت ابزارهای برش، حفاری و سایر ابزارهای مقاوم در برابر ضربه کاربرد دارند. سختی از آلیاژ آهن با عناصری مانند: کبالت، مولیبدن، تنگستن یا وانادیم حاصل می‌شود.

فولاد ابزار، کاربردهای بسیار متنوعی از جمله: صنایع ساخت و ساز، کشتی سازی و خودروسازی دارد. همچنین برای ماشین‌کاری و ایجاد تغییرات در انواع مختلف فولاد استفاده می‌شود. برای کسب اطلاعات درباره نحوه ساخت قطعات صنعتی فلزی کلیک کنید.

۲- آهن

این عنصر ارزشمند با داشتن حدود ۵ درصد از پوسته زمین و به عنوان ششمین عنصر رایج در جهان، شناخته شده است. آهن آلیاژی یک عنصر ناپایدار که به راحتی با اکسیژن هوا واکنش داده و اکسید آهن را تشکیل می‌دهد.

آهن در ظروف پخت و پز کاربرد دارد، زیرا سطح متخلخل آن همراه با روغن داغ از چسبیدن آن جلوگیری می‌کند. چدن به دلیل نقطه ذوب بسیار بالا برای تولید اجاق‌­های چوبی استفاده می‌شود.

آهن به عنوان یک فلز سنگین، استحکام را فراهم کرده و ارتعاشات را کاهش می‌دهد، به همین دلیل است که اغلب برای ساخت قاب‌­ها و پایه‌­های ماشین آلات سنگین از آن استفاده می‌کنند.

۳- آلومینیوم

آلومینیوم فلزی بسیار بادوام، سبک وزن و مقاوم در برابر خوردگی، که از سنگ معدن بوکسیت به دست می‌آید. برای اولین بار در قرن نوزدهم ساخته شد و به دلیل قابلیت ماشین‌کاری، رسانایی الکتریکی و ناتوانی در مغناطیسی شدن، کاربرد وسیعی دارد.

این فلز رایج‌ترین فلز غیرآهنی روی زمین است؛ که به دلیل چکش خواری و توانایی تشکیل آلیاژ با تقریباً تمام فلزات دیگر شناخته شده است. آلومینیوم نسبتِ استحکام به وزن قابل توجهی دارد و با وجود اینکه زنگ نمی‌زند، زمانی که در معرض نمک قرار گیرد، اکسید شده و خورده می‌شود. کاربردهای گسترده آن در قوطی، لوازم خانگی و حتی هواپیما خلاصه می‌شود.

برای آشنایی با فرآیند تولید و ساخت فنر فشاری کلیک کنید.

 

آشنایی با انواع قطعات صنعتی
قطعات صنعتی

۴- روی

روی یک فلز معمولی با نقطه ذوب پایین است. از آنجایی که در شکل ذوب شده خود به حالت روان جریان دارد، ریخته گری و بازیافت آن آسان است. محصول نهایی کاملاً قوی بوده و پتانسیل الکتروشیمیایی پایینی دارد.

روی، برای پوشش و محافظت از فلزات دیگر و همچنین برای جلوگیری از زنگ زدگی در فولاد گالوانیزه استفاده می‌شود. کاربردهای آن شامل: بخش‌های صنعتی، دریایی و پزشکی و همچنین صنایع سخت‌افزار، برق و خودرو است.

۵- برنز

برنز از آلیاژ مس و قلع و اغلب مقادیر کمی از عناصری مانند: آلومینیوم، منگنز، سیلیکون یا فسفر ساخته می‌شود. به عنوان اولین آلیاژ ساخته شده توسط انسان، از نظر تاریخی بسیار مهم است.

بنابراین “عصر برنز” با وجود اینکه شکننده است، عنصر سختی بوده که در برابر خستگی خم نمی‌شود یا ترک نمی‌خورد، بلکه مقاومت بالایی نیز از خود نشان می‌ذهد. به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و هدایت حرارتی و الکتریکی جامد، از برنز برای ساخت اتصالات الکتریکی، ناقوس‌­های کلیسا، قطعات کشتی و بازتابنده­‌ها بهره می‌برند.

نهایتا

می‌توان گفت که تمام فلزات شناخته شده برای بشر از سنگ معدن و مواد معدنی موجود در زیر زمین به دست می‌آیند. برای کاربران، همه چیزهای تولیدی از این عناصر مهم و منحصر به‌فرد می‌تواند، چیزی باشد که دنیای ما را تکان می‌دهد.

چرا که علم پشت فلزات صنعتی بسیار جالب است. از تولید میخ­‌های کوچک گرفته تا حتی لوازم خانگی بزرگ مانند یخچال برای ما شگفت انگیز خواهند بود، که بدانیم پشت آن‌ها چه علمی در رابطه با فلزات خوابیده است. امیدواریم با مطالعه این مطلب به هر آنچه که در رابطه با علم فلزات لازم است، رسیده باشید.

مقالات مرتبط
نظر شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *